Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Γιατί να προτιμήσει κάποιος Παστέλ? (soft pastel)


1. Τα Παστέλ κατασκευάζονται απο καθαρή χρωστική ουσία, όπως και όλα τα άλλα χρώματα τέχνης (π.χ λάδια και ακρυλικά). Η διαφορά βρίσκετε στο συνδετικό υλικό. Για τα Παστέλ χρησιμοποιείται πολύ λίγο συνδετικό υλικό γι 'αυτό είναι σχεδόν σαν να χρησιμοποιούμε άμεσα καθαρή χρωστική ουσία στον καμβά.  

Σκόνη καθαρής χρωστικής ουσίας

2. Το Παστέλ δεν είναι κιμωλία! Η Κιμωλία είναι κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο!

Παστέλ (Soft Pastel)

Κιμωλία (Chalk)

3. Οι Παστέλ πίνακες στο πέρασμα του χρόνου δεν σπάνε, δεν σχηματίζουν ρωγμές και δεν σκουραίνουν  και αυτο συμβαίνει γιατί στη φυσική χρωστική ουσία δεν υπάρχουν πρόσθετα όπως λάδι που παρουσιάζει αλλοιώσεις στη πάροδο του χρόνου. Ως εκ τούτου, θεωρείται το πιο ανθεκτικό από όλα τα χρώματα τέχνης.

Portrait of Louis XV of France
Maurice Quentin De La Tour 1748

4. Είναι σημαντικό για ένα πίνακα παστέλ να πλαισιώνεται με γυαλί. Το Γυαλί θα πρέπει να απέχει απο τον πίνακα για αυτό και σε όλα τα παστέλ χρησιμοποιείται πασπαρτού για να πλαισιώνει τον πίνακα. Και όπως όλα τα έργα τέχνης, πρέπει να τοποθετείται μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

5. Ένας καμβά που καλύπτεται εξ ολοκλήρου απο χρώμα ονομάζεται πίνακας παστέλ , ενώ ένας καμβάς που καλύπτετε μόνο εν μέρει απο χρώμα ονομάζεται παστέλ σκίτσο.

6. Οι Παστέλ πίνακες κρατάνε την αξία τους. Μερικά έργα του Degas από τον 19ο αιώνα πωλήθηκαν για 3.000.000 δολάρια to κάθε ένα, ενώ πρόσφατα το "The scream" του Edvard Munch πωλήθηκε 119.9 εκατομμύρια δολάρια!!

The Scream
Edvard Munch 1893
7. Η λέξη Παστέλ έχει γαλλικές ρίζες και σημαίνει καθαρή, είναι σκόνη χρωστικής ουσίας μέσα σε πάστα, με μια μίκρη περιεκτικότητα συνδετικού υλικού. Υπάρχει μια άπειρη ποικιλία χρωμάτων που κυμαίνονται από απαλές, σε κανονικές  και πολύ λαμπερές αποχρώσεις. Στα Παστέλ δεν υπάρχει "χλωμάδα". Χρησιμοποιώντας τα μπορούμε να δημιουργήσουμε ζωντανές, φωτεινές και σκοτεινές αποχρώσεις. Δημιουργούν βάθος και προσθέτουν υπέροχες χρωματικές μίξεις σε έναν πίνακα.  

8. Τα Μαλακά παστέλ έχουν υψηλής ποιότητας χρωστική ουσία και παράγουν ζωντανά χρώματα σε έναν πίνακα ζωγραφικής, ενώ τα σκληρά παστέλ χρησιμοποιούνται για την εργασία του φόντου της λεπτομέρειας καθώς και τη γρήγορη σχεδίαση.

6 σχόλια:

  1. πολύ χρήσιμες οι οδηγίες σου για τα παστέλ! "Η κραυγή" είναι από τα αγαπημένα μου έργα, δεν ήξερα ότι ήταν φτιαγμένη από παστέλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ evonita. Ναι είναι όντως φτιαγμένος με pastel ο συγκεκριμένος πινακας και είναι και εμενα ένας από τους αγαπημένους μου :) !

      Διαγραφή
  2. Your blog is nice, your graphics are great, and what’s more.. can we follow each other?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hi Tina, thank you so much for your kind words. I am trying my best with this blog although the translation from Greek to English is not working well and I am trying to figure out how to fix this problem...

      Of course we can follow each other :) I did already follow yours ;)

      Lia

      Διαγραφή
  3. το ονειρο μου ηταν να περασω στην σχολη καλων τεχνων.
    λογω γονιων δεν μπορεσα, αλλα το μπλογκ σου μου ανεπνευσε πολλα!
    φιλια πολλα και καλως με βρηκες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου ήλι μου,

      Καλώς μου ήρθες!! Χαίρομαι πολύ που για αυτό που ακούω... και εγώ ότι έμαθα μονη μου το μαθά ούτε εμενα με αφήσανε να πάω :)

      Ο λόγος που δε το βaλα κάτω είναι γιατί η ζωγραφική είναι κάτι που αγαπάω και πολύ μεγάλοι και γνωστοί ζωγράφοι στο παρελθόν δεν είχαν καμια σχέση με τη καλών τεχνών... :D

      Οποτε γιατί όχι να ακολουθήσουμε και εμείς στα χνάρια τους? Θα χαρώ πολύ να δω δουλεία σου!

      Νάσαι καλά!

      Φιλια πολλα
      Λία

      Διαγραφή